Jest wiele potraw, których jedzenie powoduje poczucie radości.  Dziś udowodniono, że czekolada, banany, które zjadamy  wywołują wzrost hormonu serotoniny w mózgu co sprawa, że robi nam się lekko, dobrze a nawet błogo. To oczywiste, ale są też potrawy, które mają właściwości krzepiące, kojące ból i smutek a są zwyczajne. Dla jednych może to być rosół z lanymi kluseczkami. Dla innych racuchy z jabłkami, ryż na mleku lub sałatka owocowa. Mogą to być naleśniki z serem, gulasz wołowy lub placki ziemniaczane. Smaki, które przypominają szczęśliwe chwile z dzieciństwa. Potrawa, którą jedliśmy w niecodziennej, miłej sytuacji. Coś co jedliśmy w wykwintnym lub swojskim miejscu, otoczeniu z ważnymi lub wyjątkowymi dla nas ludźmi. Każdy ma swoje smaki szczęścia. Nie myślimy o tym na co dzień. Szkoda na to czasu? Nieprawda! Spróbujmy przypomnieć sobie smak ulubionego ciasta. Szczęśliwa chwilę, wielka uroczystość podczas, której spróbowaliśmy potrawy, która była jak cudowny sen.

Dla mnie dojrzałe gruszki pachną wakacjami z dzieciństwa, które spędzałam u ukochanej babci. Kiedy wącham taką żółtą pachnącą gruszkę widzę miejsce, gdzie bawiłam się z kuzynami, śmiałam się beztrosko. Uważam, że zawsze znajdzie się chwila, żeby przywołać szczęśliwy obraz. To pomaga rozładować emocje. To pomaga twórczo myśleć. To daje poczucie bezpieczeństwa. Zawsze kiedy mam jakiś problem, staram się na chwilę przestać o nim myśleć. Wrócić do miłych chwil. Zjeść coś smacznego. Ugotować coś dla rodziny lub przyjaciół, aby i oni byli szczęśliwi. Kiedy odprężę się zawsze znajduję rozwiązanie problemu. Polecam tę metodę i polecam przepisy na dania, które moim zdaniem sprawią, że będziecie szczęśliwi. 


Nasze babcie i prababcie miały w swoich kredensach medykamenty na różne dolegliwości i fizyczne i duchowe. Nalewki na bazie roślin o leczniczych właściwościach robiono od dawna. Dziś potwierdzone właściwości bakteriobójcze: cebuli, czosnku. Wzmacniające: dzikiej róży, jarzębiny, czeremchy, głogu. To sprawia, że chętnie wracamy do starej tradycji wytwarzania wyciągów roślinnych na bazie alkoholu. Ta poczciwa sztuka nie jest wcale taka skąplikowana. Potrzebne są czyste, zdrowe rośliny jadalne, cukier lub miód, przyprawy, woda, alkohol i szczypta dobrych chęci.

Potrzebne jest też uczucie, dobre, czyste i wiara, że dzięki naszym staraniom uda nam się stworzyć coś wspaniałego. Lek, który sprawi, że chory odzyska zdrowie,  zmartwiony, dobry humor, a zmęczony nabierze energii. Takie leki to jak mówią znawcy dary bożej apteki. Sama natura daje nam to, co najlepsze. Warto więc spróbować swoich sił i szczególnie w czasie urlopu lub podczas jesiennej obfitości zbiorów zrobić choćby na próbę nalewkę na Święta, lub na przeziębienia. Zobaczycie jak wam się uda i jak będzie cieszyć wszystkich, których zaprosicie do jej degustacji.


Jakie są Twoje smaki szczęścia?

Każdy z nas ma smaki, które lubi. Mamy też smaki szczególne. Takie, które uwielbiamy. Ja uwielbiam smak dojrzałych gruszek z endemicznych starych odmian, które można jeszcze znaleść w starych wsiach. Takie zdziczałe grusze z małymi i słodkimi gruszeczkami to smak wakacji z mojego dzieciństwa. A jakie sa Twoje smaki? Podziel się ze mną opowieścią. Jeśli wyrazisz zgodę opublikuję Twoje wspomnienie wśród innych szczęśliwych smaków.

Najnowsze - blog

Łatwiejsze niż się może wydawać

Bardzo często słyszę: – Nie, nie będę tego robić, bo mi się na pewno nie uda. – To trudne, narobię się, a potem trzeba będzie to wyrzucić, bo nikt tego nie zechce zjeść!

Mam pomysł albo i nie mam

Jak to jest, że jedni mają ciągle jakieś pomysły a inni nie?Skąd to się bierze, że ktoś wymyśla coś z niczego? Cały nasz świat, wszystko wokół nas, co powstało z pracy naszych rąk ktoś wymyślił. Jak to jest, że jedni potrafią wymyślić skomplikowane urządzenia, albo potrzebę, której wcześniej nie było?